Eva Schlegel, Museum der Moderne, Fassadengestaltung Talstation, 2008,  Foto: Andrew Phelps
Eva Schlegel, Museum der Moderne, Fassadengestaltung Talstation, 2008,  Foto: Andrew Phelps
Eva Schlegel, Museum der Moderne, Fassadengestaltung Talstation, 2008,  Foto: Andrew Phelps

Eva Schlegel on the design of the entrance hall

„For the Mönchsberg museum I reacted to the specific situation in Salzburg. Since the Museum der Moderne is situated on Mönchsberg Mountain and accessible via three elevators built inside the mountain, I designed the entrance hall to the elevators as a kind of calling card of the museum in the city. The newly designed facade is glazed in a body-like manner and protrudes into the city space. Blurred texts are inscribed on the glass front: several overlapping text blocks with different contents and typographies. Poems, scientific descriptions, an interview etc. are positioned in such a way that the different structures and typographies are perceptible. The text image itself forms a kind of membrane that seemingly moves between appearance and disappearance.The issue of perception is what interests me most about this work. Why do I always recognize text as text, even if it is free from its primary information content. In this form there is no collision with advertising space in the city, the blurred text is always perceived as an artistic intervention and refers to the museum like a blurred billboard.

 

 


Tuesday - Sunday: 
10.00 am - 6.00 pm
Wednesday:
10.00 am - 8.00 pm
Monday: closed