Freitag, 30. November 2018, 10 – 15 Uhr

Welche Möglichkeiten haben Museen, auf den sozialen Wandel und die verschiedenen Bedürfnisse der Menschen zu reagieren? Wie kommunizieren sie mit ihren Besucher_innen? Das Symposium stellt Möglichkeiten vor, wie Community Projekte, digitale Kommunikation und Sprache kulturelle Teilhabe ermöglichen. In Vorträgen und Workshops wird diskutiert, wie Museen von Ausstellungsorten zu Plattformen für Begegnung werden können, ob damit Veränderungen innerhalb der Institution Museum einhergehen und wie Partizipation nachhaltig wird.

Impulsgebend für diese Veranstaltung war die partizipative Ausstellung Aktionsraum Museum, die 2017 im Museum der Moderne Salzburg im Rupertinum zu sehen war. Verschiedene Interessensgruppen und Akteure wurden eingeladen, eine Ausstellung zu erarbeiten, in der das Publikum selbst im Mittelpunkt stand. Das Symposium findet in Kooperation mit dem Salzburg Museum statt, das seit vielen Jahren Projekte mit Schwerpunkt auf Besucherteilhabe, Inklusion und Sprache entwickelt und umsetzt.

Vortragende

Diane Drubay (FR/DE) will explain where the museum world stands today by clarifying how society revolutions and trends impact our museums. She will outline future models of museums as powerful soft power resources, platforms for social change, networks of collective intelligence and drivers of impact. She will give a special attention on how museums are a bridge to access happiness and well-being to create a comfort zone for visitors to fully express themselves.

Jasper Visser (NL) asks how an art gallery can be a platform for community engagement? And what can we learn from grandmothers about how we make museums more participatory, art more engaging, and our cities more resilient? He will take the audience on a tour of the developments that change their daily reality. Jasper will show how innovative and forward-looking museums rethink how they collect, safeguard, present, and use cultural heritage together with their communities. He will share a method - Quantum culture - that allows everyone to develop flexible, dynamic, and more effective approaches to museums by recognizing and emphasizing their uniqueness and by connecting around the values, ideas, and practices of their community.

Programmübersicht
Freitag, 30. November 2018

Museum der Moderne Salzburg, Mönchsberg Auditorium

10–10.40 Uhr

Museums in an open source society
Jasper Visser, strategischer Berater für internationale Kulturinstitutionen, Amsterdam, NL

10.40–10.50 Uhr
Diskussion und Fragen

10.50–11.30 Uhr
Dis/Oriented museums and their future
Diane Drubay, Gründerin von We are Museums und Buzzeum, Museumsstrategin, Futuristin und Videokünstlerin, Paris, FR, Berlin, DE

11.30–11.40 Uhr
Diskussion und Fragen

12.00–13.00 Uhr
- Mittagspause -

13.00–14.30 Uhr
Diane Drubay:Activate the well-being potential of your museum
Jasper Visser:Learning from art about how to make participation sustainable

14.30–15.00 Uhr
Vorstellung der Workshopergebnisse, Fragen und Abschluss

Diane Drubay, Activate the well-being potential of your museum
If we consider museums and art as services, the question of the quality and the impact of what they offer is fundamental. Museum` soft power is strong and their impact on one`s life should be incontestable today. International best practices and discussions about the top-priority impacts for museums will serve as inspiration to work towards a transformative museum. From printed pictures of audiences in museums, the group will work on ways to create a first happiness-focused step in its museum. Please bring one or two printed pictures of visitors in your museum.

Jasper Visser, Learning from art about how to make participation sustainable
Quantum Culture is a practical and accessible method that helps organizations to create flexible, dynamic, and more effective strategies by recognizing and emphasizing their uniqueness and by connecting around the values, ideas, and practices of their community. Using the method, museums can make participation sustainable and relevant to the organization. Bring a pen and paper, the title oft he latest book you loved or game you played, a copy of your favorite art work, and a healthy dose of energy and enthusiasm.

Das Symposium wird in deutscher und englischer Sprache abgehalten.
Aufgrund der begrenzten Platzanzahl ersuchen wir um vorherige Anmeldung unter:
kunstvermittlung@mdmsalzburg.at

Teilnahme: € 50 pro Person (inkl. MönchsbergAufzug)

Moderation: Angelika Doppelbauer (AT)

In Kooperation mit dem Salzburg Museum
Im Auftrag der Wissensstadt Salzburg